Αρχιτεκτονική και ήχος σε νέα διάσταση - Sound Tectonics Workshop

Γενικά

Περιγραφή προγράμματος

Αρχιτεκτονική και ήχος σε νέα διάσταση - Sound Tectonics Workshop

Η εικαστική πλατφόρμα Space Under διοργανώνει το διεπιστημονικό εργαστήριο 'Sound Tectonics' που θα φιλοξενηθεί στο Ελληνο-Βρετανικό Κολέγιο Αθηνών.
Η έρευνα του θα επικεντρωθεί στη σχέση της sound art με την αρχιτεκτονική. Πώς θα μπορούσαμε να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια της αρχιτεκτονικής χρησιμοποιώντας τον ήχο ως μέσο αναγνώρισης του χώρου, δημόσιου και ιδιωτικού, αισθητικού μέσου και ως μέσο σύλληψης αρχιτεκτονικής δράσης; Η πόλη της Αθήνας είναι μια από τις Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις με ιδιαίτερα αδρανή δημόσιο χώρο, που αποτυγχάνει να αποτελέσει σύστημα δικτύωσης και επικοινωνίας με τους κατοίκους της. Από τις 17-24 Νοεμβρίου 2013 το εργαστήριο θα διερευνήσει τις δυνατότητες ενεργοποίησης του δημόσιου χώρου μέσα από την ενδυνάμωση της συμμετοχικής ικανότητας του πολίτη και από τη δυνατότητα του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τη χωρική μας αντίληψη μέσα από τη σχέση του οπτικού με το ακουστικό περιβάλλον.
Το εργαστήριο θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του ήχου ως αναλυτικού μέσου και αισθητικά επικοινωνήσιμου μέσα από πειραματικές προτάσεις. Οι νέες, εύχρηστες και οικονομικά προσιτές τεχνολογίες παραγωγής computer-based διαδραστικών περιβαλλόντων έχουν γίνει πρόσφατα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Το workshop προσεγγίζει μεθόδους για τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων τεχνολογιών ως εργαλεία σύνδεσης διαφορετικών πρακτικών και ως μέσα που μπορούν να επιτρέψουν τη μεταφορά της αστικής κλίμακας στην κλίμακα μίας διαδραστικής κατασκευής.


Xαρακτηριστικά του εργαστηρίου και μεθοδολογίες:
Συνεργασία με μια ομάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων από Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα.
Οι συμμετέχοντες εισέρχονται σε ένα ενεργό περιβάλλον μάθησης, όπου επιτρέπει την εξατομικευμένη σχέση μεταξύ καθηγητή και συμμετέχοντα με σεμινάρια και συζητήσεις.
Διαλέξεις και στρογγυλή τράπεζα προσφέρουν ένα εύρυ φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων των διαπολιτιστικών και διεπιστημονικών σχέσεων παραγωγής.
Η παρουσίαση των τεχνικών σχεδιασμού και των σχετικών μεθοδολογιών κριτικής σκέψης στους συμμετέχοντες μέσω διαλέξεων και στούντιο workshops.
Δεξιότητα σε hardware και software όπως processing, arduino, super collider και μεθόδους field recording.
Ανάλυση κατασκευαστικών μοντέλων υπό κλίμακα ως κινητικές κατασκευές με διαδραστικά χαρακτηριστικά.
Ένα συνεργατικό εκπαιδευτικό μοντέλο το οποίο προωθεί την έρευνα με βάση τη θεωρητική κατάρτιση, τον σχεδιασμό και την 1:1 κατασκευή.

Τελευταία ενημέρωση Ιαν. 2018

Υποτροφία Keystone

Ανακαλύψτε τις επιλογές που μπορεί να σας δώσει η υποτροφία μας

Σχετικά με τη Σχολή

SpaceUnder is focusing on the crossroad between architecture and art. An international multi-platform dealing with theoretical and practical approaches that question the role of architecture today. Th ... περαιτέρω

SpaceUnder is focusing on the crossroad between architecture and art. An international multi-platform dealing with theoretical and practical approaches that question the role of architecture today. Through articles, interviews, conventions, projects and workshops, SpaceUnder aims to re-define and contextualize the limits of Architecture and its connections with the other creative disciplines. Διαβάστε Λιγότερα

Υποβολή ερώτησης

Άλλη