
Εμπειρογνώμονας Συντονισμού Γονέων
ΔΙΆΡΚΕΙΑ
45 Hours
ΓΛΏΣΣΕΣ
Ισπανικά
ΡΥΘΜΌΣ
Πλήρης απασχόληση
ΠΡΟΘΕΣΜΊΑ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
ΠΡΩΙΜΌΤΕΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΈΝΑΡΞΗΣ
Ζητήστε την πρωιμότερη ημερομηνία έναρξης
ΔΊΔΑΚΤΡΑ
EUR 1.500
ΜΟΡΦΉ ΜΕΛΈΤΗΣ
Ανάμεικτο
Εισαγωγή
Το Expert Course in Parental Coordinator, που προσφέρεται από το Ίδρυμα Φιλία σε συνεργασία με το URJC, είναι μια ειδική εκπαίδευση που ισχύει για όλη την Ισπανία, που απευθύνεται σε επαγγελματίες που ειδικεύονται στην παρέμβαση των Υψηλών Οικογενειακών Συγκρούσεων, στους νομικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς τομείς. .
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανοίγει το δρόμο που θα σηματοδοτήσει ένα πριν και το μετά, στις διαδικασίες Υψηλής Δικαστικής Οικογενειακής Σύγκρουσης στον τομέα της Παιδικής Προστασίας.
Το Parenting Coordination είναι ένα νέο εργαλείο για την ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ (το λεγόμενο ADR -Alternative Dispute Resolution) που γεννήθηκε στις Η.Π.Α. Στη χώρα μας είναι μια εναλλακτική μέθοδος επίλυσης συγκρούσεων - MASC, η οποία ασκείται από επαγγελματία επαρκώς προετοιμασμένο ως βοηθό του κριτή, ξεπερνά την Οικογενειακή Διαμεσολάβηση και σκοπός της είναι να βοηθήσει, να καθοδηγήσει και να συμβουλεύσει πώς να πραγματοποιηθεί η ανατροφή ή εκπαίδευση στους γονείς, τους πατέρες, τις μητέρες ή τους κηδεμόνες των ανηλίκων υπό τη φροντίδα τους, η φιγούρα γεννήθηκε για να διασφαλίσει το πραγματικό Ανώτερο Συμφέρον του Ανηλίκου σε οικογενειακές διασπάσεις υψηλών συγκρούσεων, που συλλέγεται για πρώτη φορά στην Ισπανία από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης της Καταλονίας σε ψήφισμα της 26ης Φεβρουαρίου 2015.
Δεν υπάρχουν ακριβή επίσημα στοιχεία, αλλά υπολογίζεται ότι περίπου περισσότερα από εκατό αγόρια και κορίτσια το χρόνο στην Ισπανία πέφτουν θύματα ενός είδους αόρατης ψυχολογικής κακοποίησης ως αποτέλεσμα ενός συγκρουσιακού διαζυγίου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το διαζύγιο υποτίθεται και διαχειρίζεται κακώς ο ένας ή και οι δύο γονείς και δεν μπορούν να καταλήξουν σε κανενός είδους συμφωνία για την ανατροφή των γιων ή των κορών τους, εκείνοι που πληρώνουν τις συνέπειες είναι οι ανήλικοι. Όταν οι παραβιάσεις ποινών επαναλαμβάνονται και τα βοηθητικά εργαλεία είναι ανεπαρκή, δημιουργείται ένα κενό από το οποίο ο ανήλικος θα ζημιωθεί ισόβια.
Για την προστασία της ευημερίας τους, υπάρχει η φιγούρα του Συντονιστή Γονέων, που προωθεί το Fundación Filia για πέντε χρόνια.
Ο Συντονιστής Γονέων είναι επαγγελματίας που ειδικεύεται σε τομείς όπως η παιδική και οικογενειακή ψυχολογία, το οικογενειακό δικονομικό δίκαιο, οι τεχνικές επικοινωνίας, η εκπαίδευση και η κοινωνική εργασία, ο οποίος πρέπει επίσης να έχει δεξιότητες ως διαμεσολαβητής.
Ο Γονικός Συντονιστής πρέπει να είναι ειδικός εκπαιδευμένος σε πρακτικές επίλυσης συγκρούσεων με γνώση της νομοθεσίας για το Οικογενειακό και Ανηλίκο Δίκαιο.
Αν και ο Γονικός Συντονιστής βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο, όσον αφορά τον βαθμό σύγκρουσης σχετικά με την παρέμβαση του Διαμεσολαβητή, με νέες και διαφορετικές αρμοδιότητες που τον κάνουν να θεωρείται ειδικός παρεμβαίνων και βοηθός του δικαστή, είναι σημαντικό να επαγγελματίας έχουν εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση, την επίλυση συγκρούσεων και τη βία λόγω φύλου, καθώς οι περισσότερες υποθέσεις προέρχονται από το δικαστήριο.
Προκειμένου να εκπαιδεύσει επαγγελματίες χωρίς οποιουδήποτε είδους ελλείψεις, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το σημαντικό και περίπλοκο έργο που τους ανατίθεται για την προστασία των συμφερόντων των ανηλίκων, το FILIA FOUNDATION παρουσιάζει το πρώτο μάθημα για Expert in Parental Coordination». Το ΙΔΡΥΜΑ ΦΙΛΙΑ θα συνεισφέρει την εμπειρία της Κοινωνικής του Εργασίας στην παρέμβαση του Γονικού Συντονισμού στην εξειδικευμένη υπηρεσία που παρέχει από τις αρχές του 2019 σε οικογένειες με Υψηλή Σύγκρουση που προέρχεται από το δικαστήριο.
Στόχοι
Γενικός στόχος
Αναπτύξτε επαγγελματική θεωρητική-πρακτική εκπαίδευση με μικτό τρόπο, ως EXPERT στον Γονικό Συντονισμό και πληροί τις απαιτήσεις που τους καθιστούν ικανούς να ασκήσουν μια νέα τεχνική ADR, όπως ο Συντονισμός Γονέων στην παρέμβαση Υψηλής Οικογενειακής Σύγκρουσης σε μη συμμόρφωση με την πρόταση της Δικαστήρια και Δικαστήρια της Ισπανίας.
Συγκεκριμένος στόχος
- Γνωρίστε τα θεωρητικά-πρακτικά στοιχεία του Γονικού Συντονισμού.
- Να γνωρίζουν πώς να συνεργάζονται με τις οικογένειες και να τις βοηθούν να καθορίσουν τους γονικούς τους ρόλους (όπως εξουσία, βιοψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, συναισθηματική σταθερότητα κ.λπ.)
- Κατακτήστε τις τεχνικές και τις δεξιότητες παρέμβασης και οικογενειακής διαμεσολάβησης.
- Προσδιορίστε και διαχειριστείτε τα διαγνωστικά κριτήρια για τον ορισμό της υψηλής σύγκρουσης στις διαδικασίες χωρισμού και διαζυγίου.
- Μάθετε διαδικασίες, τεχνικές και εργαλεία για την επίλυση αντικρουόμενων καταστάσεων.
- Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε θέματα ενδιαφέροντος που επηρεάζουν την ψυχο-εξελικτική ανάπτυξη του ανηλίκου ως προληπτική μορφή κακοποίησης.
- Γνωρίστε τις διαδικασίες στο νομικό επίπεδο του σχήματος και τη σχέση του με τις διαφορετικές νομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές δομές.
- Προετοιμάστε αναφορές και εργαλεία κατά τη διαδικασία Συντονισμού Γονέων.
- Προετοιμασία του προγράμματος γονικής μέριμνας.
Εισαγωγές
Διδακτέα ύλη
Τρόπος λειτουργίας: Μικτό
Η ολοκλήρωση ενός κλασικού προγράμματος συνήθως συνεπάγεται την απόκτηση 15 μονάδων ECTS
Ώρες επικοινωνίας: 45 ώρες
Α. Γονικός Συντονισμός
- Α'1. Εννοιολόγηση: Γονικός συντονισμός, σύγκρουση και υψηλή αγωγιμότητα
- Α2. Ανάπτυξη της φιγούρας και των διαφορών και παρέμβαση με άλλους επαγγελματίες
- Α.3. Αρχές δράσης, στόχοι, στρατηγική και σχέδιο δράσης.
Β. Νομική ενότητα
- Β.1. Οικογενειακό Δίκαιο και το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού: βασικές έννοιες
- Β.2. Χωρισμός και λύση του γάμου: ουσιαστικές και διαδικαστικές πτυχές
- Β.3. Νομικό πλαίσιο συντονισμού γονέων.
Γ Ψυχολογική ενότητα
- Γ.1. Ψυχολογικά προφίλ που ευνοούν το συγκρουσιακό διαζύγιο
- Γ.2. Παιδική κακοποίηση και συναισθηματική βλάβη στον ανήλικο
- Γ.3. Ψυχοκοινωνικές στρατηγικές παιδιών για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης
Δ. Ενότητα παρέμβασης
- Δ.1. Διαδικασία και τεχνικές παρέμβασης: Τεχνικές επικοινωνίας και επίλυση συγκρούσεων
- Δ.2. Διαδικασία και τεχνικές παρέμβασης: Σχέδιο γονικής μέριμνας
- Δ.3. Διαδικασία και τεχνικές παρέμβασης: Φάση παρέμβασης
- Δ.4. Διαδικασία και τεχνικές παρέμβασης: Περιπτώσεις
Σύστημα συνεχούς αξιολόγησης με τεστ ή/και πρακτικές περιπτώσεις και τελική εξέταση.
Αποτέλεσμα προγράμματος
Γενικές ικανότητες
Αποκτήστε τις Γονικές Ικανότητες που η φιγούρα του Γονικού Συντονιστή συμβάλλει και διδάσκει στη διαχείριση διαδικασιών Υψηλής Οικογενειακής Σύγκρουσης. Αυτές οι ικανότητες προσανατολίζονται σε τέσσερις τομείς: Εκπαιδευτικό, γονικό, προσωπική αυτονομία και προσωπική ανάπτυξη.
1) Εκπαιδευτικός χώρος
- Στοργή στις σχέσεις και αναγνώριση επιτευγμάτων.
- Έλεγχος και επίβλεψη της συμπεριφοράς των παιδιών χάρη στην επικοινωνία και την προώθηση της εμπιστοσύνης στις καλές προθέσεις και τις ικανότητές τους.
- Διέγερση και υποστήριξη για μάθηση: προώθηση κινήτρων, προγραμματισμός δραστηριοτήτων και εργασιών, μελλοντικός προσανατολισμός.
- Προσαρμοστικότητα στα χαρακτηριστικά του παιδιού: ικανότητα παρατηρητικότητας, ευελιξία ή προοπτική, διεκδίκηση.
- Χρησιμοποιήστε διαφορετικές μορφές επικοινωνίας για γονικά μηνύματα, επιχειρηματολογία, διάλογο και οδηγίες.
2) Γονική περιοχή:
- Γονική αυτο-αποτελεσματικότητα: Αντίληψη των δικών του ικανοτήτων να φέρει εις πέρας τον ρόλο των γονέων.
- Ο εσωτερικός έλεγχος των καταστάσεων, η ικανότητα να αλλάξεις ό,τι συμβαίνει γύρω σου που πρέπει να αλλάξει.
- Συμφωνία στο ζευγάρι των εκπαιδευτικών κριτηρίων και των συμπεριφορών που πρέπει να ακολουθήσουν με τα παιδιά.
- Έχετε μια ρεαλιστική ιδέα ότι το καθήκον του να είστε γονείς περιλαμβάνει προσπάθεια, χρόνο και αφοσίωση.
- Ικανοποίηση στο καθήκον να είναι μητέρες και μπαμπάδες.
3) Προσωπική αυτονομία:
- Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό έργο.
- Ευθύνη για την ευημερία του παιδιού.
- Ένα θετικό όραμα για το παιδί και την οικογένεια.
- Ζητήστε βοήθεια από σημαντικούς άλλους για να συμπληρώσετε τον γονικό ρόλο αντί να τον αντικαταστήσετε ή να τον υποτιμήσετε.
- Προσδιορίστε και χρησιμοποιήστε πόρους για την κάλυψη των αναγκών ως γονείς και ως ενήλικες.
4) Προσωπική ανάπτυξη:
- Έλεγχος παρορμήσεων.
- Αβεβαιότητα.
- Αυτοεκτίμηση.
- Κοινωνικές δεξιότητες.
- Ρύθμιση και συναισθηματική νοημοσύνη.
- Στρατηγικές αντιμετώπισης και διαχείριση άγχους.
- Επίλυση διαπροσωπικών συγκρούσεων.
- Ικανότητα απάντησης σε πολλαπλές εργασίες και προκλήσεις.
- Σχεδιασμός και έργο ζωής.
Ειδικές Ικανότητες
- Ικανότητα 1: Γνωρίζει και κατανοεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία παιδιών, εφήβων και ατόμων με τροποποιημένη ικανότητα, το οικογενειακό δίκαιο και τη νομική του ενημέρωση, καθώς μπορεί, επιπλέον, να κατανοεί δικαστικές αποφάσεις, εντολές προστασίας, εκθέσεις εμπειρογνωμόνων επιμέλειας , κλινικές εκθέσεις κ.λπ.
- Ικανότητα 2: Κατανόηση του νομικού, ρυθμιστικού πλαισίου και των νομικών διαδικασιών που σχετίζονται με την άσκηση του συντονισμού των γονέων, της οικογενειακής διαμεσολάβησης και άλλων ψυχο-νομικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων.
- Ικανότητα 3: Κατανοούν και γνωρίζουν πώς να ασκούν τις λειτουργίες και τις καλές πρακτικές της επαγγελματικής απόδοσης του συντονισμού των γονέων.
- Ικανότητα 4: Εφαρμογή προσωπικής αυτογνωσίας και δεξιοτήτων αυτοφροντίδας, ικανός να διαχειρίζεται τις δικές του γνώσεις και τα συναισθήματά του σε καταστάσεις απογοήτευσης, αντιπαράθεσης, αβεβαιότητας και άγχους.
- Ικανότητα 5: Γνωρίζουν πώς να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των δικών τους ενεργειών και αποφάσεων και να αναλογίζονται τις κοινωνικές και ηθικές ευθύνες που συνδέονται με την εφαρμογή των δικών τους γνώσεων και αποφάσεων.
- Ικανότητα 6: Γνωρίστε και κατανοήστε τα θεμέλια και τις γνωστικές, συναισθηματικές, παρακινητικές και συμπεριφορικές ψυχολογικές διεργασίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του επαγγελματικού ρόλου του Συντονισμού Γονέων.
- Ικανότητα 7: Γνωρίζουν και γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν καταστάσεις ευπάθειας, κακοποίησης παιδιών, έμφυλης βίας και άλλων μορφών βίας, να μπορούν, επιπλέον, να γνωρίζουν πώς να εφαρμόζουν τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη, την αποφυγή και τον τερματισμό καταστάσεων κακοποίησης και βίας.
- Ικανότητα 8: Κατανόηση, από την άποψη του οικοσυστήματος, των οικογενειακών σχέσεων και των πλαισίων οικογενειακής ποικιλομορφίας, καθώς επίσης είναι σε θέση να προσδιορίσει τα στοιχεία, τα χαρακτηριστικά, τις διαδικασίες και τη δυναμική της οικογένειας από αυτήν την οπτική.
- Ικανότητα 9: Γνώση του τρόπου διεξαγωγής αξιολογήσεων και ανάλυσης οικογενειακών συγκρούσεων και ανάπτυξης υποθέσεων που σχετίζονται με την εν λόγω σύγκρουση.
- Ικανότητα 10: Κατανοήστε τη δυναμική των διαπροσωπικών συγκρούσεων, τα είδη, τα χαρακτηριστικά και τις διαδικασίες τους.
- Ικανότητα 11: Να γνωρίζει και να κατανοεί την ψυχολογική λειτουργία των ατόμων σε κατάσταση οικογενειακής σύγκρουσης.
- Ικανότητα 12: Γνωρίστε και κατανοήστε τη δυναμική του χωρισμού και μετά τον χωρισμό ενός ζευγαριού, τις συνέπειές του και τα μοντέλα γονικής μέριμνας μετά τον χωρισμό.
- Ικανότητα 13: Κατανόηση και αναγνώριση καταστάσεων κινδύνου ή σύγκρουσης που σχετίζονται με πιθανές ψυχοπαθολογίες.
- Ικανότητα 14: Προσδιορίστε και κατανοήστε την ψυχο-εξελικτική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, τις ανάγκες των παιδιών και τα εκπαιδευτικά στυλ και τις συνέπειες για την εκπαίδευση και την ψυχολογία τους.
- Ικανότητα 15: Προσδιορίστε τα κριτήρια και τους δείκτες της υψηλής οικογενειακής σύγκρουσης, γνωρίζοντας πώς να οργανώσετε τις φάσεις της παρέμβασης, τα πρωτόκολλά της και τις μεθοδολογίες του Συντονισμού της Γονείας.
- Ικανότητα 16: Γνωρίζουν τα θεμελιώδη και το θεωρητικό πλαίσιο που επιτρέπουν το σχεδιασμό και τη διενέργεια παρεμβάσεων για τον συντονισμό της γονικής μέριμνας. Και να είναι σε θέση να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο γονικής μέριμνας βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία.
- Ικανότητα 17: Κατανοήστε τους διαφορετικούς επαγγελματικούς ρόλους που εμπλέκονται στις διαδικασίες χωρισμού και ξέρετε πώς να εφαρμόζετε δεξιότητες σχέσης για να συνεργάζεστε με άλλους επαγγελματίες κατά την εκτέλεση λειτουργιών και καθηκόντων ειδικά για το επαγγελματικό τους προφίλ.
- Ικανότητα 18: Γνωρίζουν πώς να οργανώνουν και να διαχειρίζονται την τεκμηρίωση και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ενεργειών παρέμβασής τους, να προετοιμάζουν εκθέσεις και έγγραφα συντονισμού επαγγελματικής γονικής μέριμνας και να είναι σε θέση να κοινοποιούν προφορικά τα συμπεράσματα και τους λόγους τους με τακτικό και σαφή τρόπο.
- Ικανότητα 19: Κατανόηση της σημασίας της επαγγελματικής βελτίωσης μέσω συνεχούς εκπαίδευσης, επίβλεψης, ενημέρωσης στη διαχείριση των ΤΠΕ και ενεργού συμμετοχής στις διαδικασίες βελτίωσης του Συντονισμού Γονέων.
- Ικανότητα 20: Εφαρμογή δεξιοτήτων για τη συλλογή δεδομένων, με στόχο την έρευνα και την καινοτομία, που είναι απαραίτητες για την κατανόηση των βασικών μεθοδολογιών έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες.
- Ικανότητα 21: Γνωρίζουν και γνωρίζουν πώς να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές της επικοινωνίας και αναπτύσσουν δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας και ομαδική και συνεργατική εργασία για να σχετίζονται με επαγγελματίες από διαφορετικές ειδικότητες, ξεπερνώντας τον ατομικισμό και τους προσωπικούς προσανατολισμούς.
- Ικανότητα 22: Να γνωρίζει και να ξέρει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματα των ατόμων που εμπλέκονται.
- Ικανότητα 23: Γνωρίζουν και γνωρίζουν πώς να εφαρμόζουν στρατηγικές ψυχοεκπαιδευτικής παρέμβασης με οικογένειες σε καταστάσεις σύγκρουσης.
- Ικανότητα 24: Προσδιορίστε το έλλειμμα σε βασικές ψυχοκοινωνικές δεξιότητες (σχεδιασμός, αιτιότητα, συνέπεια, προοπτική-ενσυναίσθηση, εναλλακτική σκέψη, ανοχή απογοήτευσης, διεκδικητική επικοινωνία κ.λπ.) και εκείνων που σχετίζονται με την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων.
- Ικανότητα 25: Γνωρίζουν και γνωρίζουν πώς να εφαρμόζουν τις διαφορετικές τεχνικές και μεθόδους συνέντευξης σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, να γνωρίζουν πώς να εφαρμόζουν διαφορετικές βασικές και προηγμένες μεθοδολογίες και τεχνικές διαμεσολάβησης και διαχείρισης συγκρούσεων.
- Ικανότητα 26: Γνωρίζουν και κατανοούν τη νομοθεσία αναφοράς στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, ιδιαίτερα, σε σχέση με τα Δικαιώματα του Παιδιού.
- Ικανότητα 27: Γνωρίστε και κατανοήστε την προοπτική του φύλου ως μεθοδολογία για την ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας.